Książka kucharska w Sieci

sdfsdf41457Książki kucharskie poszły w niepamięć. Dzisiaj szukając inspiracji na posiłek korzystamy z Sieci. Tu poznamy, jak zjeść pysznie, bez długiej walki przy kuchence. W Sieci znajdziemy wszystko. Jeśli mamy ochotę przyszykować od razu mus jabłkowy, wystarczy poprosić o recepturę wyszukiwarki internetowe. Ciasta i przekąski już wypróbowane przez internautki od razu można śmiało wykorzystywać, tym bardziej, że proporcje są właściwie dobrane.

Sałatka z rukolą – Masłową sałatę ostatnimi czasy zamienia rukola. Ma całkiem mocny smak, który nie każdemu pasuje. Nie mniej jednak w dobrym połączeniu jest po prostu smaczna.

Składniki: rukola, pieczarki, marchewka, kukurydza, olej rzepakowy, orzechy włoskie, cytryna, sól, pieprz, bazylia lub pietruszka, świeży czosnek.

Kroimy pieczarki w plasterki i smażymy na rzepakowym oleju. Później kroimy marchewkę w kostkę lub słupki i dorzucamy do pieczarek – wsypujemy odrobinę soli i aromatycznych przypraw (można dodać także curry), czekamy aż staną się miękkie, na koniec wyciskamy czosnek. W tym czasie należy opłukać rukolę i uciąć jej długie łodyżki. To już właściwie gotowa sałatka. Kiedy duszone warzywa przestaną być gorące, przesypujemy je do sałatkowej miski, na górę kładziemy rukolę oproszona pokrojonymi orzechami, bazylią lub pietruszką i sokiem z cytryny. Całą sałatkę łączymy w czasie nakładania na talerzyk.

Sałatka z rukolą to lekki dodatek do rybnych posiłków, ale może| też być samodzielnym daniem. Rewelacyjnie też łączy się z włoską pastą.

sdfsdf41456Makaron na szybko – Jak przyjąć sobie dietę bez razowego makaronu. Razowy makaron jest sycący i najważniejsze: nie tuczy. Kaloryczność dania zależy zawsze od dodatków. Makaron z plastrami wędzonego łososia i rukolą jest syty, zdrowy i przede wszystkim można go przyrządzić w kilkanaście minut

Składniki: makaron razowy, łosoś wędzony w plastrach, {mleko, pietruszka, orzechy, rukola, sól, pieprz i ulubione przyprawy|rukola, pietruszka, mleko, orzechy, pieprz, sól, i najlepsze| przyprawy| orzechy, rukola, pietruszka, sól, pieprz i dowolne zioła, mleko.

Przy gotowaniu, dusimy na mleku łososia drobno pokrojone. Łączymy składniki smażąc, a następnie obsypujemy zmielonymi orzechami. Dla urozmaicenia wariantywne można dosypać też konserwową kukurydzę i starty ser (gorgonzola lub aromatyczny parmezan). Już na końcu kładziemy rukolę.