Żywność ekologiczna – charakterystyka

eko-0261Od jakiegoś czasu karierę w supermarketach robią tak zwane „kramy eko”. To półki, gdzie odnaleźć można tylko produkty eko. Kilkadziesiąt lat temu nikt o czymś takim nie słyszał. Co zatem się wydarzyło?

Przy wytwarzaniu produktów spożywczych używano wcześniej o wiele mniej chemicznych dodatków niż teraz. Coś co było jeszcze niedawno zwyczajne, teraz już wpisuje się w kategorię „żywność eko”. Niestety, taśmowa produkcja, modyfikacje i inne „ulepszenia” skazują nas na poszukiwanie dobrych produktów.

Najlepiej tak naprawdę znaleźć jedno, polecane miejsce, gdzie można nabyć zdrową i dobrą żywność ze sprawdzonego źródła. Poszukajmy, może na osiedlu mamy mały kiosk z warzywami przywożonymi przez lokalnych rolników. Możemy nawet wybrać się do jakiegoś gospodarstwa i tam robić zakupy – wielu właścicieli gospodarstw teraz już pozwala na zakupy, które robimy w sposób od lat już znany w wielu innych krajach. Przyjeżdżamy do gospodarstwa, zabieramy skrzynkę i wędrujemy między zagony zbierając to, na co mamy ochotę. na koniec płacimy, zazwyczaj mniej niż za sklepową żywność „bio”.

eko-0249Można też zauważyć pewną tendencję – mianowicie produkty ekologiczne są teraz na czasie. Nie chodzi tylko o jedzenie, ale też ubrania, dodatki, buty, kosmetyki, AGD i właściwie wszystko z naszego otoczenia. Da się zauważyć, że jeśli coś ma etykietkę „eko” od razu jest rozchwytywane , a przy okazji jeszcze o połowę droższe niż „normalne” produkty. Nie jest to zła czy szkodliwa moda, szkoda jednak, że jest wiele osób, które nie zwróciłyby nigdy uwagi na metodę uprawy roślin czy hodowli zwierząt, albo też produkowania innych produktów – gdyby to nie było na czasie. Miejmy nadzieję, że ta moda nie minie i zdrowa żywność będzie codziennie pojawiać się na naszych stołach.